Kubur adik Aliya digali semula .. Jika unsur cuai kematiannya bapa akan di penjara (8Gambar)

Alor Setar : Sikecil ini meninggal dunia dalam keadaan tragis akibat dada tersusuk serpihan batu pengasah ketika bapa nya mengasah mata mesin rumput, klasifikasi kematian nya sebelum ini sebagai mati mengejut.

Namun wujud keraguan dan kecuaian bapa nya dalam kematian sikecil adik Alya ini setelah jasad nya selamat disemadikan diTanah Perkuburan Islam Kampung Tanjung Besar semalam.

Polis kini membuka kertas siasatan kes kematian Nur Aliya Syifa Murad, 5, yang dadanya tertusuk serpihan batu pengasah mata pisau mesin rumput di Kampung Tanjung Besar, Kubang Rotan, Alor Setar, Jumaat lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah Senior Asisten Komisioner Mior Farid Al Athrash Wahid berkata, pihaknya sudah memperoleh perintah mahkamah untuk menggali semula kubur kanak-kanak itu bagi proses siasatan.

Menurutnya, kes disiasat mengikut Seksyen 304 A Kanun Keseksaan kerana kecuaian menyebabkan kematian yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

“Proses menggali kubur itu akan dilakukan pagi esok (hari ini) dengan dihadiri pakar patologi untuk bedah siasat semula di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB).

Loading...

“Selepas siasatan selesai, kita akan serahkan kertas siasatan kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan lanjut,” katanya.

Beliau berkata, bapa kanak-kanak terbabit juga sudah dirakam keterangannya.

Harian Metro melaporkan Nur Aliya Syifa, disahkan meninggal dunia selepas dadanya tertusuk serpihan batu pengasah mata pisau mesin rumput di rumah mereka.

Dalam kejadian 5.30 petang itu, Nur Aliya dikatakan berada dalam rumah ketika bapanya mengasah mata mesin pemotong rumput namun tiba-tiba keluar sebelum rebah akibat terkena serpihan batu pengasah itu.

Jenazah mangsa dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Tanjung Besar, 11 pagi semalam.

Terkedu sayu bapa arwah adik Alya apa yang berlaku dan dia kini mungkin dipenjara jika sabit kesalahan setelah bedah siasat kedua akan dilakukan keatas jasad anak kesayangan nya itu yang mana kubur nya digali semula.

Netizen dilaman sosial meluahkan simpati kepada bapa ini sudah lah kehilangan anak tersayang dia pula mungkin akan dipenjara dan denda jika terbukti bersalah kematian anak nya berpunca dari kecuaian dirinya.

Berbagai komen dari Netizen tada simpati namun ada juga mengatakan biarlah pihak berkuasa menjalankan kerja mereka kerana mereka lebih arif apa yang berlaku jika terbukti bersalah nasib bapa ini umpama sudah jatuh di timpa tangga. Al fatihah buat Adik Nur Aliya.

Loading...